In de Pers






  

In de pers


nieuws

| 5 juli 2002 | nr 27 | pag 7 Computable

Veel mis bij Justitieel Incassobureau

Rekenkamer signaleert gebreken in veel ict-projecten

De automatisering bij het Centraal Justitieel Incassobureau (Cjib) is nog altijd niet in orde. De Algemene Rekenkamer signaleert bij dit agentschap van het ministerie van Justitie 'onvolkomenheden in de uitvoerings- en administratieve systemen'.

Ook vorig jaar was dat het geval. Toen moest de accountantsdienst aanvullende maatregelen treffen. De Rekenkamer vond dat het dit zelf moest kunnen regelen. Nu blijkt het nog altijd niet goed te gaan. Er zijn problemen met onder meer de gegevensverwerking, het beheer van de ict-organisatie, de logische toegangsbeveiliging en autorisaties. Het Cjib kan geen betrouwbare sturingsinformatie leveren.

Ook over andere Justitie-onderdelen kraakt de Rekenkamer harde noten. Bij de IND vertonen bedrijfsvoeringsystemen die van belang zijn voor het beheer van de 'vreemdelingenketen' onvolkomenheden. Een bedrijfsprocessensysteem bij de Raad voor de Kinderbescherming scoort op vrijwel alle beoordeelde aspecten (beschikbaarheid, exclusiviteit, integriteit en controleerbaarheid) onvoldoende. Het rechtbankensysteem Civiel voldoet wat betreft betrouwbaarheid en controleerbaarheid niet aan de eisen. Het kan griffierechten onjuist berekenen en wettelijke termijnen missen. Dat leidt niet alleen tot financieel nadeel, maar ook tot rechtsongelijkheid.
Volgens de Rekenkamer moet het verder ontwikkelen van Civiel worden stopgezet en kan men beter een nieuw systeem bouwen. Eerder dit jaar staakte Justitie al de bouw van een Hoger Beroep Systeem voor de gerechtshoven. Dit project had al 28 miljoen gulden opgesoupeerd.
De Rekenkamer stelt over automatiseringsprojecten bij Justitie dat er 'nog wel eens wat mis gaat'. Vanwege gebrekkig zicht op de informatiebeveiliging loopt het ministerie 'grote risico's'. Er is dan ook sprake van 'een zorgwekkende situatie'.

 

 

Helft snelheidsovertredingen binnen bebouwde kom

Nu Uitgegeven: 29 januari 2003 07:17
Laatst gewijzigd: 29 januari 2003 08:02

LEEUWARDEN - Ruim de helft van de snelheidsovertreders wordt geflitst binnen de bebouwde kom, waar een maximumsnelheid van 30 of 50 kilometer per uur geldt. Op provinciale wegen krijgt bijna een kwart van het totaal aantal snelheidsovertreders een bon.

Nog geen 10 procent rijdt op snelwegen te hard. Dat bleek dinsdag uit jaarcijfers van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) in Leeuwarden.

In totaal schreef het CJIB in 2002 9,5 miljoen bonnen uit. Een jaar eerder waren dat er 9,2 miljoen. Het gaat om snelheidsovertredingen, rijden door rood licht, fout parkeren en het niet dragen van een helm of gordel. 7 miljoen

Het CJIB stuurde bijna 7 miljoen mensen een bon thuis voor een snelheidsovertreding. Meer dan een miljoen mensen kregen een boete voor fout parkeren, bijna 330.000 bestuurders reden door rood licht en ruim 1 miljoen bonnen werden uitgeschreven voor andere verkeersovertredingen.

Op de provinciale wegen gebeuren de meeste dodelijke ongevallen. Op wegen waar de maximumsnelheden van 50 en 80 kilometer per uur gelden, lopen verkeersdeelnemers het vaakst lichamelijk letsel op.